Оцінка російської наступальної кампанії, 10 жовтня

Катерина Степаненко, Джордж Баррос, Райлі Бейлі, Анджела Говард та Фредерік В. Каган

10 жовтня, 21:30 за східним часом

Натисніть тут , щоб переглянути інтерактивну карту російського вторгнення в Україну від ISW. Ця карта оновлюється щодня разом зі статичними картами, представленими в цьому звіті.

10 жовтня російські війська завдали масованого ракетного удару по понад 20 містах, у тому числі по Києву. У Генштабі України повідомили, що російські війська випустили понад 84 крилатих ракет і 24 удари з безпілотників, 13 з яких були здійснені з іранського виробництва Shahed- 136 дронів. Українська ППО збила 43 крилаті ракети, 10 безпілотних літальних апаратів «Шахед-136» і 3 неуточнені безпілотники. Російські війська випустили ракети з 10 стратегічних бомбардувальників, що діють у Каспійському морі та з Нижнього Новгорода, комплексів балістичних ракет малої дальності «Іскандер» і 6 ракетоносців у Чорному морі. Російські війська запускали безпілотники Шахед-136 з Криму та Білорусі. Українські ЗМІ повідомляли, що російські ракетні удари вразили 70 цілей, у тому числі 29 об’єктів критичної інфраструктури, 4 багатоповерхівки, 35 житлових будинків і школу.

Російський президент Володимир Путін заявив, що віддав наказ про ракетні удари по українській інфраструктурі у відповідь на «терористичний акт» на Керченському мосту, ймовірно, частково для того, щоб заслужити російський провоєнний націоналістичний табір, який вимагав такої відплати. Путін під час зустрічі з Радою безпеки Росії звинуватив Україну в проведенні терористичних актів проти російської цивільної та критичної інфраструктури, а саме проти Керченського мосту, Курської АЕС та сегментів газотранспортної системи «Турецький потік». Українська влада офіційно не взяла на себе відповідальність за вибух на Керченському мосту. У Головному управлінні військової розвідки України (ГУР) також повідомили, що Путін планував цю атаку ще до вибуху на Керченському мосту, і якщо це правда, то може свідчити, що Путін планував цю атаку для відведення провалів Харків-Ізюм-Лиман.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу також був присутній на зустрічі, незважаючи на припущення, що Путін змусить його піти у відставку, що може свідчити про те, що Путін зупинився на відповіді лише на одну з вимог провоєнної спільноти в цей час.

Путін підкреслив, що буде проводити пропорційну ескалацію будь-яких майбутніх дій у відповідь. Він зазначив, що якщо Україна продовжить здійснювати «терористичні атаки проти території [Російської Федерації], то відповідь Росії буде жорсткою, а її масштаб відповідатиме рівню загрози для РФ». Ця заява про пропорційність свідчить про те, що Путін має намір продовжувати сходження по сходах ескалації сходинка за сходинкою й обережно, а не переходити до більш драматичних заходів, таких як використання ядерної зброї. Путін також може хотіти повідомити російському провійськовому табору, що вони повинні керувати своїми очікуваннями триваючого щоденного бомбардування України, подібного до того, що проводиться сьогодні. Російські мілблогери, зі свого боку, переважною більшістю голосів привітали удари та посилили заяву заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва про те, що скоро почнуть нові напади на Україну. Українська та західна розвідка раніше повідомляла, що Росія витратила значну частину своїх високоточних ракет, і Путін, швидше за все, знає краще, ніж Медведєв чи мілблогери, що він не може довго витримувати атаки такої інтенсивності.

Російські атаки 10 жовтня змарнували частину російської високоточної зброї, яка скорочується, проти цивільних цілей, на відміну від об’єктів, значущих у військовому відношенні. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська успішно виконали місію з ударів по українських військових командних центрах, інфраструктурі зв'язку та енергосистемам в Україні. Соцмережі показують, що росіяни замість цього вдарили по дитячому майданчику, парку, консульству Німеччини та бізнес-центру серед інших невійськових цілей. Також українська ППО збила половину російських безпілотників і крилатих ракет. Російські атаки на українську енергомережу навряд чи зламають волю України до боротьби, але використання Росією своїх обмежених поставок високоточної зброї в цій ролі може позбавити Путіна можливості перервати поточні українські контрнаступи в Херсонській та Луганській областях.

Російські та білоруські війська навряд чи атакуватимуть Україну з півночі, незважаючи на заяву президента Білорусі Олександра Лукашенка 10 жовтня про те, що Білорусь і Росія погодилися розгорнути Регіональне угруповання військ Союзної держави (РГВ) — стратегічне формування російських і білоруських частин, завданням якого є оборона Союзна держава. Лукашенко заявив, що 7 жовтня вони з президентом Росії Володимиром Путіним домовилися про неконкретизоване «розгортання» російсько-білоруської РГВ «у зв’язку з ескалацією на західних кордонах Союзної держави», але чітко не визначили параметри цього розгортання. Лукашенко заявив, що до Білорусі перекинуть понад тисячу російських військовослужбовців і що 8 жовтня почалося формування російсько-білоруського угруповання. Російський компонент будь-яких формувань RGV в Білорусі, ймовірно, складатиметься з мобілізованих чоловіків або військовозобов’язаних низької готовності, які, ймовірно, не становлять значної звичайної військової загрози для України.

Російський компонент РГВ складається з підрозділів 1-ї гвардійської танкової армії, 20-ї загальновійськової армії та повітряно-десантних частин – з’єднань, які зазнали великих бойових втрат в Україні та мають суттєво знижену боєздатність. Репортер Kyiv Post стверджував, що 10 жовтня російські солдати масово перекидаються в Білорусь у вагонах для худоби без механізованого обладнання — характеристика узгоджується з оцінкою ISW. Раніше ISW оцінювало, що українські повідомлення від кінця вересня про те, що Білорусь готується прийняти 20 000 мобілізованих російських чоловіків, свідчать про те, що Росія сподівається використовувати білоруські військові об’єкти та інфраструктуру для утримання та потенційного навчання новомобілізованих російських сил, але залишається вкрай малоймовірним, що вони є провідними. ознаки неминучої участі Білорусі в Україні з боку Росії. Кремль може спробувати використати додаткові російські сили в Білорусі, щоб закріпити українські сили поблизу Києва та запобігти їх передислокації деінде для участі в контрнаступах. Раніше ISW оцінювало, що Лукашенко не може дозволити собі внутрішні наслідки втручання Білорусі в Україну. ISW також оцінює, що Росія не має можливості швидко сформувати наземні ударні сили з нуля або з існуючих підрозділів у Білорусі. У Генштабі України повідомили, що не спостерігають ознак формування наступальних угруповань російськими військами в Білорусі та прямо заявили, що «станом на 10 жовтня загрози нападу з території Республіки Білорусь немає».

Ключові висновкиРосійські війська завдали масованих скоординованих ракетних ударів по понад 20 українських містах.
Президент Володимир Путін заявив, що скоординовані ракетні удари були помстою за вибух на Керченському мосту, ймовірно, частково для того, щоб заслужити «провоєнні» фракції.
Російські та білоруські сухопутні війська навряд чи атакуватимуть Україну з білоруської території на півночі.
Українські війська станом на 10 жовтня ймовірно звільнили понад 200 квадратних кілометрів території на заході Луганської області.
Російські війська продовжували безуспішні спроби повернути нещодавно втрачену територію на північному заході Херсонської області, зміцнюючи прилеглі позиції пошкодженими та спішно мобілізованими підрозділами.
Російські війська продовжили наземні обстріли Донецької області.
Російські та окупаційні чиновники ставлять умови для переселення до 40 тисяч жителів з Херсонської області до окупованого Росією Криму та Російської Федерації.
Російські війська не можуть постачати мобілізовані сили, ймовірно, через роки розкрадання запасів контрактниками та командирами.


Ми не повідомляємо детально про російські військові злочини, тому що ці дії добре висвітлюються в західних ЗМІ і безпосередньо не впливають на військові операції, які ми оцінюємо та прогнозуємо. Ми продовжуватимемо оцінювати та звітувати про наслідки цих злочинних дій для українських військових і населення, а особливо для бойових дій в українських містах. Ми рішуче засуджуємо ці порушення Росією законів збройних конфліктів, Женевських конвенцій і гуманності, навіть якщо ми не описуємо їх у цих звітах.Українські контрнаступи — Південна і Східна Україна
Основна операція Росії — Східна Україна (складається з однієї підпорядкованої та двох допоміжних сил)
Російські підлеглі головні зусилля — захопити всю Донецьку область
Російська підтримка — Південна вісь
Зусилля Росії з мобілізації та формування сил
Діяльність на окупованих Росією територіях

Українські контрнаступи (зусилля України зі звільнення окупованих Росією територій)

Східна Україна: (лінія р. Оскіл – Кремінна)

Українські війська продовжували наступальні операції на заході Луганської області на схід від річки Оскіл у напрямку Сватового та Кремінної 9 та 10 жовтня та, ймовірно, станом на 10 жовтня звільнили понад 200 квадратних кілометрів території на заході Луганської області. 9 жовтня захопили Стельмахівку (17 кілометрів на захід від Сватового), а голова Луганської ОДА Сергій Гайдай підтвердив, що українські війська звільнили кілька населених пунктів на лінії Оскіл – Кремінна, зокрема Новолюбівку, Невське, Греківку, Новоєгорівку, Надію та Андріївку. На відео з геолокацією, опублікованому 9 жовтня, видно, як українські сили знищують російський танк у Новоселівському за 15 км на північний захід від Сватового на трасі Сватове–Куп’янськ. Міністерство оборони Росії повідомило, що 10 жовтня українські сили безуспішно намагалися форсувати річку Жеребець поблизу Макіївки та Райгородки (приблизно 12 км на південний захід від Сватового). Російський мілблогер стверджував, що російські війська контратакували та відбили Терни 10 жовтня. хоча ISW не може підтвердити це твердження. За оцінкою ISW лінії фронту українських сил, українські сили знаходяться в межах 20 км від західного боку Сватового.

Ймовірно, російські війська готують оборону в Старобільську та Сватовому у відповідь на контрнаступ України з півночі. Російський мілблогер повідомив, що «Група Вагнера» направила близько 1000 військовослужбовців до угруповання російських сил у Лисичанську для посилення Луганського напрямку та створення лінії оборони, яка проходитиме від Лисичанська вздовж річки Сіверський Донець до міжнародно визнаних кордонів Росії 9 жовтня. Повідомляється, що відео в соціальних мережах показує, як російські війська в Старобільську змушують студентів копати окопи 9 жовтня. Хайдай повідомив, що російські війська підірвали залізничні та мостові переїзди поблизу Сватового, мінують і продовжують готувати оборону в районі вул. 10 жовтня.

9 та 10 жовтня російські війська продовжували безуспішні спроби повернути втрачені позиції на півночі та північному заході Херсонської області. У Південному оперативному командуванні ЗСУ заявили, що російські війська чисельністю до мотострілецького взводу безуспішно намагалися атакувати українські позиції в напрямку с. Давидів Брід на східному березі р. Інгулець. Українські військові зазначили, що російські сили зосередили більшість своїх авіаударів на Давидів Брід і завдали ударів по українських позиціях з безпілотників-камікадзе в Дудчанах (на західному березі річки Дніпро) та інших звільнених населених пунктах. Російські джерела стверджували, що Давидів Брід «є сірою зоною» і заявили, що російські сили очищають лісосмугу на південь від Давидів Брід. Міністерство оборони (МО) Росії також заявило про відбиття контрнаступу українських військ на населені пункти в районі Давидів Брід. Російські мілблогери стверджували, що російські війська намагалися здійснити контратаку на Тернові Поди, приблизно за 33 км на північний захід від Херсона.

Російські війська продовжують посилення позицій спішно мобілізованими та пошкодженими підрозділами на півночі Херсонської області. Південне оперативне командування Збройних сил України повідомило, що російські війська перекинули додатково 200 військовослужбовців і до 300 одиниць військової техніки для посилення районів контрнаступу українських військ, однак цих сил, ймовірно, недостатньо для того, щоб російські війська відновили втрачені позиції на півночі Херсонської області. Російські джерела також повідомляли, що до Херсонської області прибули мобілізовані з Волгоградської області та Республіки Калмикія. Генштаб України заявив, що батальйонно-тактична група (БТГ) 150-ї ОМСБр, яка діє на Херсонському напрямку, загинула понад 520 військовослужбовців, що становить більше половини штатної чисельності особового складу мотострілецької БТГ. . У звіті зазначається, що BTG в основному складається з мобілізованих чоловіків, що ймовірно з огляду на те, що ISW раніше повідомляла, що 150-та мотострілецька дивізія зазнала серйозних втрат під час битви за Маріуполь. У Генштабі України повідомили, що 127-й стрілецький полк ДНР 1-го армійського корпусу зазнав серйозних втрат після несення служби на першому рубежі в Херсонській та Миколаївській областях, а їхні родини поскаржилися на невдачі в правоохоронні органи РФ. російським військовим командуванням для їх підтримки та про їхні погані умови життя. Український Генштаб зазначив, що невказаний командир російської 49-ї загальновійськової армії сформував 127-й стрілецький полк без необхідної підготовки та належного обладнання. Раніше ISW повідомляв, що цей підрозділ складається з насильно мобілізованих чоловіків і раніше відмовлявся воювати через відсутність таких основних запасів, як вода на початку вересня.

Українські війська 9 та 10 жовтня продовжували блокування території Херсонської області. Південне оперативне командування Збройних сил України повідомило, що українські війська знищили три склади боєприпасів у Херсонському та Бериславському районах та один контрольний пункт у Каховському районі. Речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук також натякнув, що українські війська знищили російський склад з військовою технікою в Голій Пристані (приблизно 14 км на південний захід від Херсона), а на кадрах у соцмережах видно вогонь і дим у населеному пункті 9 жовтня.



Основні зусилля Росії — Східна Україна

Підпорядкована Росія головна операція — Донецька область (мета Росії: захоплення всієї Донецької області, території, на яку претендують ставленики Росії на Донбасі)

9 і 10 жовтня російські війська продовжували вести штурм у Донецькій області. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські штурми поблизу Бахмута; на північ від Бахмута біля Бахмутського та Соледару; і на південь від Бахмута біля Майорська, Озарянівки, Іванграда та Нью-Йорка 9 і 10 жовтня. Російські мілблогери стверджували, що російські війська повністю зайняли та очистили Зайцеве 9 жовтня. Російський мілблогер також стверджував, що російські війська увійшли до на південній околиці Опитного та Іванграда 10 жовтня, хоча ISW не може незалежно перевірити його заяви. Російські джерела повідомили, що бої в Бахмуті та його околицях є більш інтенсивними, ніж зазвичай, і що українська артилерія посилилася до рівня, небаченого з літа 2022 року. Український Генштаб повідомив, що українські сили відбили російські наземні атаки на північ від Авдіївки біля Кам’янки, і на південь від Авдіївки в районі Первомайського, Невельського, Побєди та Опитного 9 і 10 жовтня Російські міліблогери стверджували, що російські війська розпочали штурм поблизу Пісків і Мар’їнки 9 і 10 жовтня Міністерство оборони Росії стверджувало, що укр. сили безуспішно намагалися атакувати російські позиції поблизу Октябірського, Нескученого та Єгорівки 9 жовтня. Глава ДНР Денис Пушилін 10 жовтня заявив, що російські сили на Вугледарському та Мар'їнському напрямках просуваються, але не так швидко, як сподівалося командування. 9 та 10 жовтня російські війська продовжували звичайний вогонь з непрямого наведення вздовж лінії зіткнення в Донецькій області.



Підтримуюча операція — Південна вісь (мета Росії: утримувати позиції на передовій і убезпечити тил від українських ударів)

9 і 10 жовтня російські війська продовжували звичайні артилерійські, авіаційні та ракетні удари на захід від Гуляйполя, а також у Дніпропетровській і Миколаївській областях. Українські джерела повідомляли, що російські війська завдавали ударів по містам Запоріжжя, Миколаїв, Очаків і Нікополь. Українські джерела повідомили, що 9 жовтня російські війська завдали удару крилатими ракетами по місту Запоріжжя, убивши щонайменше 12 мирних жителів.

Українські сили продовжували завдавати ударів по російських позиціях і знищувати російські безпілотники на півдні України 9 і 10 жовтня. Українські джерела повідомили, що українські системи ППО збили російські БПЛА, в тому числі Шахед-136, в Миколаївській і Одеській областях 9 і 10 жовтня. Українські та російські джерела повідомили, що українські війська завдали ударів по російських позиціях поблизу Токмака 8, 9 та 10 жовтня, нібито знищивши концентрацію російської живої сили, залізничне сполучення та об’єкти інфраструктури. Мер Мелітополя Іван Федоров 10 жовтня повідомив, що російські війська посилюють транспортування військової техніки через Запорізьку область після вибуху 8 жовтня на Керченському мосту. Повідомляється, що російські колони військової техніки рухаються з Маріуполя через Бердянськ до Мелітополя, маршрут більш вразливий для українських ударів, ніж лінія постачання через Керченський міст.

Зусилля з мобілізації та формування сил (російська мета: розширити бойову міць без проведення загальної мобілізації)

Мобілізація в Росії продовжує стикатися з бюрократичними та матеріально-технічними проблемами. Російські судові документи свідчать про те, що роки корупції та дрібних крадіжок військового постачання серед російських військовослужбовців призвели до того, що Міністерство оборони Росії (МО) не в змозі забезпечити мобілізованих військ предметами першої необхідності, такими як засоби захисту, зброя, медичне та особисте приладдя. BBC повідомило 10 жовтня , що російські військові гарнізони засудили щонайменше 558 чоловіків за крадіжку одягу, винесли 12 000 звинувачень у шахрайстві та понад 700 звинувачень у розтраті за останні вісім років. Викрадене обладнання включає товари на мільйони рублів, починаючи від бронежилетів, черевиків і дизельного палива до мила, туалетного паперу та шкарпеток. Дані з цих вироків, ймовірно, представляють невелику частину корупції в російській армії. 9 жовтня губернатор російської республіки Марій Ел визнав, що проблеми з постачанням російського Міноборони впливають на мобілізованих військ, пообіцяв вирішити проблеми та пояснив проблеми незнанням потреб мобілізованих.

Міністерство оборони Росії (МО) продовжує залежати від проміжних сил, мобілізованих і військовослужбовців-контрактників, які знаходять способи забезпечити власну техніку. Російська влада відкрила центр підтримки мобілізованих солдатів зі збору «гуманітарної допомоги» в Новосибірському державному університеті 9 жовтня. Один російський мілблогер опублікував посилання на краудфандинг обладнання для російського 208-го козачого полку. 9 жовтня окремий мілблогер опублікував посилання на краудфандинг для сил Російської Федерації, ЛНР і ДНР. Два інших мілблогери 9 жовтня опублікували фотографії та відео тепловізійних прицілів і дронів, придбаних за допомогою краудфандингу у передплатників каналу.

Дефіцит російського фізичного постачання виходить за межі спорядження російських солдатів. Генштаб України 9 жовтня повідомив, що керівництво Росії веде переговори з іншими країнами про закупівлю додаткових артилерійських снарядів, мінометів і комплектуючих для реактивних систем залпового вогню. Український Генштаб повідомив, що білоруські військові склади та арсенали залишаються ще одним джерелом поповнення запасів, і що білоруська влада планує відправити 13 ешелонів з боєприпасами та іншою невизначеною технікою з Білорусі до Росії.

Громадяни Росії продовжують опір мобілізації в Росії. 9 жовтня невідомий влаштував підпал військової комісії в Архангельському, Башкортостан. 9 жовтня один російський мілблогер написав, що Північна Осетія не виконала квоту на часткову мобілізацію і мобілізувала лише 40% військовослужбовців регіону. мета. Мілблогер заявив, що найгірша ситуація з правопорушеннями по мобілізації у Владикавказі, мер якого відпочиває в Туреччині. Російське джерело повідомило, що голова Держради окупаційного Криму Володимир Константинов оголосив про плани офіційно запропонувати федеральний закон, який забороняє чоловікам з військового обліку залишати Росію для уникнення мобілізації. Константинов запропонував, щоб Росія позначила тих, хто вже втік, як «під іноземним впливом» і не дозволяла особам, засудженим за дискредитацію російської армії або ухилення від служби, голосувати або обіймати посади протягом 10 років після погашення судимості.

Повідомляється, що підтримувана Росією окупаційна влада створила пункти мобілізації українців у Сєвєродонецьку 9 жовтня. Український центр спротиву повідомив 9 жовтня, що російські сили віддають перевагу мобілізації українців з досвідом, але також намагаються заповнити дефіцит особового складу ненавченими та неналежним чином оснащеними призовниками.

Діяльність на окупованих Росією територіях (російська ціль: консолідація адміністративного контролю над окупованими та анексованими територіями; примусова інтеграція українського цивільного населення в російську соціокультурну, економічну, військову та систему управління)

9 та 10 жовтня на окупованих Росією територіях продовжували проводити фільтраційні заходи російські та окупаційні адміністрації. Голова Херсонської обласної окупаційної адміністрації Володимир Сальдо повідомив, що губернатори окупованих Росією Криму, Краснодарського краю, Ставропольського краю та Ростовської області погодилися прийняти до 10 тис. осіб з Херсонської області. Сальдо представив рух мешканців Херсонської області як програму «канікулів» для дітей та їхніх батьків. Речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук заявив, що представники російської та окупаційної адміністрації можуть не планувати повернення дітей та їхніх батьків до Херсонської області. Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що представники окупаційної адміністрації в Мелітополі також вивозять родини з міста до Російської Федерації. Федоров також повідомив, що представники російської та окупаційної адміністрації продовжують перешкоджати жителям пропуску через контрольно-пропускний пункт «Василівка» на територію контрольованої Україною Запорізької області, і станом на 8 жовтня черга там становить понад 6000 осіб.

Чиновники російської та окупаційної адміністрації станом на 10 жовтня не відновили теплоінфраструктуру перед опалювальним сезоном на окупованих Росією територіях. 10 жовтня у Запорізькій обласній військовій адміністрації повідомили, що в окупованих Росією Запорізькій та Донецькій областях перебої з газопостачанням у 269 населених пунктах. . Центр «Український спротив» повідомив, що представники російської та окупаційної адміністрації в Запорізькій області повністю залишили Мелітополь і Бердянськ без тепла, незважаючи на обіцянки відремонтувати пошкоджені трубопроводи. Гайдай повідомив 9 жовтня, що чиновники російської та окупаційної адміністрації стурбовані зимою в Лисичанську, Рубіжному та Сєвєродонецьку, де багато жителів досі не мають доступу до тепла. Гайдай та голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов попередили своїх мешканців залишити населені пункти як на окупованих, так і на нещодавно деокупованих територіях, де немає опалення, оскільки українська чи окупаційна влада, ймовірно, зможуть відновити роботу протягом місяців. опалення.


Примітка: ISW не отримує жодних секретних матеріалів з будь-яких джерел, використовує лише загальнодоступну інформацію та широко використовує російські, українські та західні звіти та соціальні мережі, а також комерційно доступні супутникові зображення та інші геопросторові дані як основу для цих звітів. . Посилання на всі використані джерела надаються в примітках до кожного оновлення.

Коментарі